laden...
 

De reisweblog van Gerda

Welkom op mijn reisweblog
  

Vakantie juli 2007 1 

 

Daar gaan we dan, met z’n tweeën dit jaar en dat went gelukkig snel.

Ons reisdoel dit jaar staat niet vast, alleen het startpunt en dat is toch even een paar dagen Piano-Porlezza.

Via Zwitserland rijden we via de Splügenpass Italië binnen. Wat een mooi ruig landschap en wat een haarspeldbochten.

Rond de middag rijden we langs de noord – west kant van het Comomeer richting Piano-Porlezzo.

Hier hebben we al een aantal zeer plezierige vakanties doorgebracht en  Italië en de Italianen leren waarderen. Een heerlijk land om vakantie te vieren.

Er zijn gelukkig nog wat mooie plekken vrij op Costa Azzurra en we gaan staan op nummer 100….. ja, niet zover van het toiletgebouw, wat ’s nachts wel handig kan zijn.

De volgende morgen broodjes gehaald op camping Ranocchio, de buurcamping. We waren benieuwd of “omaatje” er nog was als kassameisje. En ja hoor, daar zat ze, nog met dezelfde praatjes tegen iedereen : Goedemogge meissie, lekke broodje hale en krantje bij ? en dat op z’n Italiaans/Nederlands.

Broodjes kunnen we natuurlijk op onze eigen camping halen maar het krantje erbij niet, dus gaan we vaak even buurten, alleen voor de boodschappen of een lekkere pizza.

Het weer is prachtig dus lekker uitrusten vandaag van de reis.

 

We treffen ook nogal eens vreemde vogels onder de campinggasten maar dat is dan ook de charme van kamperen.

Zo ook weer vanavond. Komt er een oud krom dametje met haar auto nogal omslachtig naar een plekje achter ons rijden. Is nogal lang bezig met parkeren en gezien haar rijstijl en leeftijd leek het ons vrij onmogelijk dat ze ook nog een tent moest opzetten. Na heel veel heen en weer geloop ging ze uiteindelijk op de achterbank van haar autootje slapen. Ja, zo kan het ook.

 

Omdat we de omgeving al vaak bewonderd hebben gebruiken we de paar dagen hier om alvast aan een boek te beginnen, maar we gaan toch ook even met de boot naar de oostzijde van het Comomeer, naar Bellagio. De terugweg vaart de boot eerst langs Varenna om daar nog mensen in/uit te laten stappen, dus lekker lang op het dek in de zon genieten van het uitzicht op de omringende bergen en de mooie kleuren van de dorpjes om het meer.

’s Avonds de kaart erbij gepakt om een mooie route uit te stippelen. We willen morgen verder reizen richting het meer van Caldonazzo . In ieder geval ergens in die omgeving, het meer zelf lijkt ons vrij druk en massaal wat campings betreft.

 

 

Piano Porlezza, campings en diverse uitstapjes

Campings aan het Pianomeer : Ranocchio ( www.campingranocchio.com) en er vlak naast camping Costa Azzura ( geen website en er kan niet gereserveerd worden op plaatsnummer ) , gemoedelijke camping met wat grote en kleinere plekken. Erg aardige eigenaren ( broer en zus ) Verder geen voorzieningen, behalve dat het aan het meertje ligt en er een waterfiets is voor ieders gebruik en een steiger die een stuk het meer in loopt.

Ook was er aan de overkant een camping ( la Rivetta ) weet niet of deze nog steeds bestaat, enkele jaren geleden moest het een seizoen dicht vanwege een overstroming.

In Porlezza ( meer van Lugano ) zijn meerdere campings met allerlei vertier. o.a. Darna-camping en International.

 

De meeste mensen rijden door de Gotthardtunnel om in dit deel van Italie te komen, maar als je wat meer tijd hebt is het aan te raden de pas te rijden, erg mooi bij helder weer.

 

Een mooi uitstapje in de omgeving is om in Menaggio ( plm. 5 km vanaf de camping ) met de boot over te varen naar Bellagio. Een mooi stadje aan de oostkant van het meer. Kleine smalle straatjes, leuk om doorheen te slenteren of je met een treintje te laten rondrijden, wat door kleinere kinderen erg leuk wordt gevonden.

Afkoelen aan het water met een heerlijk Italiaans schepijsje en dan weer terug, lekker op het dek van de veerboot.

 

Zaterdag is marktdag in Porlezza ( Porlezza ligt aan de zuidkant van het Meer van Lugano, ook wel Lago di Ceresio genoemd door plaatselijke bevolking ) Altijd veel mensen op de been om alle koopwaar te bekijken. Maar zaterdag is vooral de dag van het dorpsfeest in Piano Porlezza. (gedurende de maand juli)

Op het pleintje vlakbij de camping is een dansvloer gemaakt, voornamelijk voor de dorpelingen zelf maar gasten zijn er heel hartelijk welkom. Het is altijd erg gezellig.

Oude omaatjes die dansen met tasje aan de arm en een soort van volksdans die iedereen schijnt te kennen en waar iedereen dan ook aan mee mag/kan doen. 

 

Een ander uitstapje is naar de waterval van Begna, een dorpje boven Porlezza, Op het kerkplein daar kun je de auto parkeren en vandaar wandel/klauter je in een half uurtje naar de waterval. Onderweg paar keer prachtig uitzicht op Porlezza en Meer van Lugano.

Deze waterval is zo leuk omdat je eronder kunt staan, als je durft tenminste want het is natuurlijk best koud.

Wandeling is niet geschikt voor mensen die wat slecht ter been zijn.

 

In de omgeving van het Meer van Lugano  en het Comomeer is zoveel te zien en te doen, dat je er meerdere vakanties door kunt brengen. Je hebt niet alleen leuke Italiaanse plaatsjes in de directe omgeving, je kan vanaf Porlezza heel goed naar Lugano in Zwitserland. Deze plaats ligt slechts op een half uurtje rijden en daar bv. naar Monte Bré, daar heb je een geweldig uitzicht over de omgeving of de stad zelf bekijken met zijn uitgestrekte boulevard en mooie winkelstraten.

Het Comomeer is ook prachtig, leuke toeristische plaatsjes zoals Bellagio en Menaggio. ( overvaren met veerboot, lekker op dek zitten bij mooi weer en genieten van het uitzicht. )

Milaan ligt op ongeveer 90 kilometer afstand en daar kun je het beroemde stadion van AC en Inter bezichtigen incl. rondleiding door de kleedkamers waar eens onze helden Rijkaart, Gullit en van Basten de dienst uit maakten.

Echter vonden wij het oude stadsgedeelte ( Cìtta Alta) van Bergamo nog leuker.

De route van Porlezza naar Como gaat langs het Comomeer, je rijdt door diverse kleine plaatsjes, ook tunnels af en toe. De weg door deze plaatsjes is af en toe zo smal dat je elkaar amper kan passeren. Ook staan er veel mooie huizen aan het meer. Welgestelde Italianen ( o.a. voetballers ) en buitenlandse artiesten hebben hier dan ook een tweede huis.

Tussen het Comomeer en het Meer van Lugano ligt het Valle d’Intelvi. De moeite waard om een keer deze route te rijden. Hier kun je maar zo George Clooney op zijn motor tegenkomen

Een verplicht nummer als je deze route gaat rijden is de top van de berg Sighignola (1302 m), het "Balkon van Italië" vanwege het fantastische uitzicht over het meer van Lugano en de Alpen. Wel bij helder weer doen!

Ook Val Rezza, in Porlezza aangegeven, is de moeite waard, je komt hoog in de bergen terecht waar we zelfs wel eens steenbokken zijn tegengekomen.

 

Een dagtrip kun je maken naar het Verzascadal. Dit is richting Bellinzona en Lago Maggiore.

http://www.myswitzerland.com/en.cfm/interests/adventure_sports/offer-Activities_Sports_and_Adventure-Sports-16925.html

Hier is een enorme stuwdam waar je kunt bungy-jumpen vanaf een enorme hoogte een enorme diepte in. Hier is ook een scene opgenomen voor de James Bond film Golden Eye. Het is niet goedkoop maar dan maak je wel een van de hoogste sprongen die je in Europa kunt maken.

 

 

 

 

Vakantieleed ( of humor ? )

 

Wij zijn echte kampeerders en houden van campings waar niet al te veel toeters en bellen aanwezig zijn, als de toiletruimtes ok zijn en de omgeving mooi, dan zijn wij tevree. Zo kwamen wij in de zomer van 2003 terecht in Carlazzo, aan het kleine Pianomeer. Sindsdien een van onze favoriete vakantieplekjes.

Een van de charmes van kamperen is vrijheid en toch een beetje nieuwsgierigheid naar onze medekampeerders.

Zo zaten we op een middag lekker in de schaduw voor onze tent met een wijntje, kwamen we toch opeens in een soort slapstick terecht.

Het ging ongeveer als volgt:

Grote auto , type splinternieuwe Renault, errug groot, hieruit stappen heel erg enthousiast, nog wel , pa en ma en een klein meisje van een jaar of 4. Er wordt van alles zonder logica uit de auto gegooid, allemaal splinternieuw in de originele verpakking. Toen ging het gebeuren, de tent moest opgezet worden, dit was thuis duidelijk niet geoefend dus kregen we een geweldig drama te zien omdat JAN volgens vrouw alles maar dan ook alles verkeerd deed, na plm. 1 uur verwoedde pogingen, was het nog niet te herkennen als tent waarin 3 mensen moesten gaan slapen (tunneltent met aan weerszijden  een slaapcabine, bleek na hele tijd zwoegen). Het zweet gutste inmiddels van het knalrode hoofd van JAN. Na een kleine aanwijzing van ons ,we hadden al  klein beetje medelijken, ( stok in lusjes steken, dan blijft het staan ) begon er vorm aan te komen. Uiteindelijk, nadat JAN ongeveer 100x van hot naar her was gerend met haringen etc. stond er een tent, dochter onder een roze bloemenparasolletje geïnstalleerd en alvast een palmboompje gemold met een muskietennet, moest de vrouw natuurlijk een verfrissende douche nemen. Wij zagen wederom de bui al hangen omdat men hiervoor een muntje moest halen bij de receptie en zij dit niet wist.

En ja hoor, komt na 10 minuten zeer verontwaardigd terug, is het ook wat, moet je hier een muntje kopen etc. etc. Na uiteindelijk gedoucht te hebben weer een aanval van hysterie omdat na 5 minuten het warme water al op was, ja... je bent niet thuis hè,

's Avonds ging de familie rond half tien slapen, geen goed tijdstip op een camping vanwege spelende kinderen, mensen die gezellig voor de tent zitten te keuvelen etc.

Jan wordt nu echt hysterisch omdat de familie niet kan slapen en verliest zijn yuppen-imago door te gaan schelden.Uiteindelijk gaan pa en dochter de volgende dag nog even varen in een opblaasbootje, ook al geen succes, ze drijven zover af dat ze niet terug kunnen roeien. Wij hebben er alleen maar meer lol om en schatten de kans dat ze langer dan 3 dagen blijven erg klein. We krijgen uiteindelijk helemaal gelijk, want de volgende dag al vinden ze een mooi appartement aan het Meer van Lugano en kunnen wij de splinternieuwe kampeeruitrusting meenemen onder de voorwaarde dat wij het opruimen en inpakken. Onze Duitse buren en wij stonden versteld van zoveel onwetendheid, en geldverspilling, het bleek dat ze ooit als studenten een keertje hadden gekampeerd en dit was zooooo leuk dat ze dit ook met hun kleine meid wilden proberen. Geen succes dus ( voor hen ) wij hebben inmiddels al enkele jaren de tent in gebruik en die staat dan binnen een kwartiertje.

 

 

 

 


Begna waterval Boulevard in Bellagio terrasje voor de kantine, met heerlijke cafe latte of cappuchino
Monte Bre, Lugano Picknick op de Splugenpass Haventje van Menaggio Bungyjump Verzasca-dam
Piano Porlezza Hier stonden we zomer 2008 PIANOMEER ( Piano Porlezza/Carlazzo ) overzicht comomeer
Varenna Comomeer camping Costa Azzura In Piano Porlezza


Typ de code uit het plaatje hierboven over. Zo houden we spammers tegen
Smile Wink Cool Razz Confused Shocked Huilen redface

Gonny Vijn

Geplaatst op 2 november 2010


Jouw reisweblog?

.shareyourstory.nl

Wat is jouw allerbeste foto? Deel hem nu op MyBestShot.com

Mijn reizen

Frankrijk en Italie

Kroatie en Italie

Cinque Terre en Elba Italie

Keulen

Zwitserland augustus 2012

Corfu 2012

Kreta Chersonissos oktober 2011

Valfrejus maart 2011

Schotland, juli 2010

Corsica 2010

2009 Cruise Middellandse Zee met Norwegian Gem

2009 Malcesine Gardameer

2009 Slovenie - Bohinj

2009 Rothenburg en Keulen

2008 EK Zwitserland

2007 Piano Porlezza

27-09-09 : Piano Porlezza

2007 Lago di Corlo Veneto

2007 Stubaital Oostenrijk

Mailinglist

Houd me op de hoogte van Gerda's nieuwe berichten!


Geef Gerda meer ruimte!

Fotoruimte Het ideale cadeau voor de reiziger: meer ruimte voor foto's! Al vanaf € 9,95! Geef Gerda extra ruimte!